Ondernemen in
Zeeuws-Vlaanderen

Terug naar de antwoorden

Aangifte vennootschapsbelasting (vpb) doen

Een bv of nv moet jaarlijks aangifte vennootschapsbelasting (vpb) doen. Dat doet u na afloop van het boekjaar van uw onderneming. Ook een stichting of vereniging moet soms aangifte vennootschapsbelasting doen.

Controleer uw voorlopige aanslag

Aan het begin van het boekjaar ontvangt u een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting van de Belastingdienst. Het bedrag van deze aanslag is berekend op basis van gegevens van vorige jaren.

Controleer uw voorlopige aanslag. Verwacht u een hogere of lagere belastbare winst dan op uw aanslag staat? Wijzig dan uw voorlopige aanslag op belastingdienst.nl. Zo voorkomt u dat u later (veel) moet bijbetalen. Of pas heel laat een teruggaaf krijgt.

Ook als u het niet eens bent met uw voorlopige aanslag kunt u die wijzigen. U kunt geen bezwaar maken tegen de voorlopige aanslag. Tegen de definitieve aanslag kunt u wel bezwaar maken.

Doe aangifte vennootschapsbelasting

Is uw boekjaar gelijk aan het kalenderjaar? Dan doet u voor 1 juni van het volgende kalenderjaar aangifte. Voor gebroken en korte boekjaren gelden andere regels.

Ook als u geen voorlopige aanslag heeft ontvangen, moet u aangifte doen. Als u niet op tijd aangifte doet, kunt u een boete krijgen van de Belastingdienst.

U kunt op de volgende manieren aangifte doen:

Uitstel aanvragen

U vraagt uitstel aan op belastingdienst.nl. Hier kunt u kiezen om het uitstel online aan te vragen (inloggen) of met een formulier (pdf). Het formulier vult u eerst in op uw computer en stuurt het vervolgens per post naar uw belastingkantoor.

U krijgt binnen 3 weken een reactie van de Belastingdienst.

De standaardperiode van uitstel is 5 maanden. Wilt u langer uitstel? Schrijf dan op het formulier waarom u dat wilt.

Bezwaar maken tegen de definitieve aanslag

Bent u het niet eens met een definitieve aanslag of een navorderingsaanslag vennootschapsbelasting? Maak dan bezwaar. Heeft u een fout gemaakt? Ook dan kunt u bezwaar maken. De definitieve aanslag kunt u niet meer wijzigen.

Bekijk de vpb-tarieven

De vpb-tarieven zijn 19% en 25,8%. Dit geldt voor de jaren 2023, 2024 en 2025. Bekijk de tarieven voor de vennootschapsbelasting.

Doe aangifte over uw cryptovaluta

Wordt u (deels) betaald in cryptomunten? Zoals Bitcoin. Net als normale betalingen horen deze betalingen bij uw omzet. U doet er aangifte over voor de vennootschapsbelasting. U rekent dan de waarde van de bitcoins om naar euro’s. Neem hiervoor de waarde op 31 december van het aangiftejaar. 

Koopt u crypto’s op naam van uw bedrijf? Die horen alleen bij uw ondernemingsvermogen als de aankoop past bij de normale activiteiten van uw bedrijf. Anders horen de cryptomunten bij uw privévermogen. 

Belastingvoordeel door aftrekposten

Maak gebruik van aftrekposten en investeringsaftrek. U trekt dan een bedrag van de winst af. Hierdoor betaalt u minder belasting. Voorbeelden van aftrekposten zijn investeringsaftrek, zoals de KIA, EIA en MIA.

Deze informatie is geplaatst door: Centraal Bureau voor de Statistiek & Belastingdienst